Stelling 1: Buitenstedelijk bouwen Er moeten meer woningen gebouwd worden, ook als groen buitengebied verdwijnt.

VVD: EENS

Pleit voor zowel binnen- als buiten stedelijk bouwen. Er zullen tientallen nieuwe grootschalige wijken worden gebouwd rond al bestaande hoogwaardige infrastructuur. In de grote steden worden vooral betaalbare koopwoningen gebouwd. We blijven doorgaan met het bouwen van huizen binnen de grenzen van steden en dorpen. Als dat niet kan, gaan we bouwen aan de randen van steden om goedkoper en sneller meer woningbouw te kunnen realiseren. Natuur en woningbouw horen geen tegenpolen te zijn. We zorgen ervoor dat natuur een plek krijgt in de wijken. De Rijksoverheid wijst locaties aan om te bouwen, als dat gemeentelijk niet gebeurt.

Stelling 2: Stikstof regels De stikstofregelgeving dient te worden versoepeld om de woningbouw te bevorderen.

VVD: ONEENS

We houden vast aan minstens 55% CO₂-reductie in 2030 en 100% CO₂-reductie in 2050 zoals vastgelegd in de Klimaatwet. We kiezen daarbij voor de meest effectieve manier en zijn niet dogmatisch in welke sector de reductie plaats moet vinden. Door het klimaatfonds goed in te zetten blijft de energietransitie haalbaar en betaalbaar voor huishoudens en het MKB.

Stelling 3: bio-based bouwen Al Bouwen met natuurlijke materialen (hout, bamboe, hennep, vlas en lisdodde) moet de norm worden.

VVD: EENS

De VVD benadrukt dat huizen op een snelle en schone manier moeten worden gebouwd en dat ze het gebruik van biobased bouwmaterialen willen stimuleren. Daarom gaan we meer woningen fabrieksmatig produceren. Hierdoor komt er ook minder stikstof vrij bij de bouw van huizen. Bovendien wordt het bouwen van huizen hierdoor goedkoper.

Stelling 4: Kernenergie Nederland moet meer kerncentrales bouwen.

VVD: EENS

We zorgen voor een elektriciteitssector zonder CO₂-uitstoot in 2035. Hierbij zetten we in op tenminste vier grote kerncentrales en de bouw van meerdere kleine kerncentrales oftewel Small Modular Reactors (SMR’s). We houden de kerncentrale in Borssele open. De overheid kan door publiek-private partnerschappen bijdragen aan de realisatie van nieuwe kerncentrales in Nederland en faciliteert dit via een staatsdeelneming.

Stelling 5: Huisvesting migranten De overheid dient te zorgen voor adequate huisvesting voor arbeidsmigranten, ook als dat gaat ten koste van de eigen bevolking.

VVD: NEUTRAAL

Uit bezorgdheid over slechte huisvestingsomstandigheden. De overheid moet grenzen stellen om zo grip te krijgen op migratie. Arbeidsmigranten zijn vrijwel ongeremd naar Nederland gehaald met soms negatieve gevolgen op de leefbaarheid van wijken. Deze instroom moet beperkt worden tot alleen de noodzakelijke migranten. Werkgevers worden sterker verantwoordelijk gemaakt voor het welzijn van arbeidsmigranten. Als een bedrijf in een sector waar veel arbeidsmigranten werken zich ergens wil vestigen, moet het eerst aantonen dat de voorzieningen in de gemeenschap de arbeidspopulatie kunnen dragen en dat het bedrijf hier zelf voor zorgt.

Stelling 6: Bescherming tegen opkoop door beleggers en speculatie tegengaan Het opkopen van woningen door beleggers moet aan banden worden gelegd.

VVD: NEUTRAAL

VVD heeft hier niks over opgenomen in het verkiezingsprogramma.

Stelling 7: Regulering van huurprijzen Om huurwoningen betaalbaar te houden moeten huurprijzen gereguleerd worden.

VVD: EENS

We maximeren de stijging van de ozb die gemeenten kunnen doorvoeren, laten de hypotheekrenteaftrek in stand en remmen de stijging van de huren. We beperken de grootste stijgingen van de huren. Daarnaast zijn er complexe regels om de huurprijs te berekenen van een huis voorgesteld. Die willen we vereenvoudigen. Het beperken van de huurstijging moet niet leiden tot minder investeringen in woningen en het beleid hierover moet niet jaar na jaar wijzigen. We zorgen dat het voor kleine verhuurders aantrekkelijk blijft om een huis te verhuren.

Stelling 8: Aanpakken van leegstand Langdurige leegstand van vastgoed moet aan banden gelegd worden door gemeentes.

VVD: EENS

Om verval en verkrotting van leegstaande panden tegen te gaan, krijgt de gemeente de vrijheid om een opslag op de OZB-heffing te doen.

Stelling 9: Hypotheekrenteaftrek De hypotheekrenteaftrek moet worden afgebouwd naar nul.

VVD: ONEENS

De hypotheekrenteaftrek helpt mensen om hun huis betaalbaar te houden. De regeling is in de afgelopen jaren versoberd. Wat de VVD betreft wordt de regeling niet verder versoberd, om zekerheid te bieden aan middengroepen. We beperken de stijging van lokale belastingen door een landelijk maximumpercentage per gemeente voor de stijging van de OZB. De mogelijkheden om een hypotheek te krijgen, vergroten we door de studieschuld minder te laten meetellen bij het afsluiten van een hypotheek.

Stelling 10: Belasting op corporaties Woningcorporaties moeten vrijgesteld worden van vennootschapsbelasting.

VVD: EENS

Door het afschaffen van de verhuurdersheffing hebben woningbouwcorporaties voldoende financiële ruimte om te bouwen. We dwingen af dat er ook werkelijk meer sociale huur wordt gebouwd.

Stelling 11: Sociale huurwoningen verkopen Woningcorporaties mogen sociale huurwoningen verkopen.

VVD: EENS

We werken aan een Kooprechtwet. Dit betekent dat elke huurder van een sociale huurwoning een wettelijk recht krijgt om de eigen huurwoning te kopen.

Stelling 12: Sociale huurwoningen verduurzamen Woningcorporaties moeten hun woningen versneld en verplicht verduurzamen.

VVD: EENS

We verplichten de uitfasering van energielabel E, F, en G voor huurhuizen in 2029. Zo wordt de energierekening structureel lager en zitten huurders niet in de kou. Daarmee worden huishoudens met een laag inkomen ook minder gevoelig voor de grillen van de mondiale energiemarkten.

Stelling 13: Sociale Huurwoningen in nieuwbouwwijken Nieuwbouwwijken moeten voor meer dan 30% bestaan uit sociale huurwoningen.

VVD: NEUTRAAL

We dwingen af dat er ook werkelijk meer sociale huur wordt gebouwd. De grote steden hebben in het verleden de focus gelegd op de bouw van sociale huurwoningen. Om gezinnen en middeninkomens een kans te geven om de steden te blijven wonen, bouwen we vooral betaalbare koopwoningen in de grote steden.

Stelling 14: Verduurzamen Huishoudens in slecht geïsoleerde woningen met lage inkomens krijgen voorrang of een hogere subsidie voor de verduurzaming van de woning.

VVD: NEUTRAAL

Over de verduurzaming van je eigen huis beslis je zelf. We gaan geen labelsprongen verplichten voor je eigen huis. We willen huiseigenaren wel verleiden om hun huis te verduurzamen. We moeten er dus voor zorgen dat iedereen mee kan blijven komen. Mensen met boetes en heffingen het leven zuur maken is een slechte strategie. De nadruk moet liggen op hoe we elkaar positief kunnen stimuleren om in het dagelijks leven steeds vaker duurzame keuzes te maken. Naarmate de aantrekkelijke voorbeelden zich opstapelen, kan uiteindelijk iedereen enthousiast worden. Verduurzaming moet voor iedereen betaalbaar zijn. We ontwikkelen samen met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en de financiële sector een nieuwe verduurzamingslening. Samen met bewoners worden plannen gemaakt om de huizen te verduurzamen. We maken sommige investeringen in verduurzaming van de eigen woning aftrekbaar van het eigenwoningforfait. We onderzoeken de mogelijkheden om een bespaargarantie in te voeren. Zo wordt de besparing van een investering in een duurzaam product, zoals een warmtepomp, ook echt behaald. We vragen corporaties en verhuurders woningen te verduurzamen. Iedereen die in een slecht-geïsoleerde huurwoning woont, kan hier melding van maken bij de gemeente. De gemeente verplicht verhuurders een maandelijkse huurkorting te geven, totdat maatregelen zijn genomen de woning te isoleren.

Stelling 15: Toewijzen Gemeenten mogen nieuwbouwwoningen en huurwoningen toewijzen aan specifieke doelgroepen, zoals aan jongeren, starters, eigen inwoners (lokale binding), leraren en aan mensen met urgentie.

VVD: NEUTRAAL

VVD zegt hier niks over in het verkiezingsprogramma.

Stelling 16: Verdozing De verdere verdozing van Nederland moet worden ingeperkt. Zo worden geen nieuwe plekken gezocht voor grootschalige distributiedozen.

VVD: ONEENS

In het verkiezingsprogramma valt dit te lezen op pagina 47: Als we nieuwe wijken, bedrijventerreinen of kantoren bouwen, houden we eerst rekening met de kwaliteit van bodem en water, voordat we hier überhaupt gaan bouwen. Om onze toekomstige economie en soevereiniteit te verstevigen, versterken we Nederland als internet- en dataknooppunt van Europa door ons zeekabelnetwerk te ontwikkelen. Daarnaast, als er nieuwe stikstofruimte is, dan zorgen we ervoor dat de bouw van nieuwe wegen doorgang kan vinden. Ook kleinere projecten, zoals de aanleg van extra afslagen bij bedrijventerreinen, zetten we door. En verder heeft Kamerlid Fahid Minas (VVD) aangegeven dat: “Helemaal geen nieuwe locaties voor distributiecentra zou onverstandig zijn. Boodschappen online bestellen gebeurt steeds meer. Daarom kun je niet bij voorbaat zeggen: distributiecentra willen we niet meer”. Zie hiervoor: https://www.warehousetotaal.nl/nieuws/tweede-kamer-wil-einde-aan-bouw-distributiecentra-minister-niet/125123/

Recent Posts

    Recent Comments

    Geen reacties om te tonen.
    Latest Posts
    Ads
    Categories
    • Geen categorieën