EENS
Wij beschouwen het gebrek aan woonruimte als een maatschappelijke crisis. We moeten ons bovendien realiseren dat de ruimte in Nederland schaars is en er niet onbegrensd kan worden bijgebouwd. Het Rijk maakt niet-vrijblijvende afspraken met provincies en gemeenten over aantallen te bouwen woningen en ziet erop toe dat in provinciale en gemeentelijke omgevingsvisies voldoende locaties worden aangewezen waar nieuwbouw kan plaatsvinden. Grote nieuwbouwlocaties worden in beginsel gesitueerd rond de middelgrote en grote steden, op plekken die per trein en via de snelweg goed bereikbaar zijn. In dorpen en kernen moet gebouwd kunnen worden voor de lokale behoefte. Barrières om aan de randen van steden en dorpen ‘een straatje erbij’ te kunnen bouwen, worden weggenomen. Rijksgronden worden actief ingezet in gebiedsontwikkelingen om woningbouw te versnellen. In het bouwplan moet ook aandacht zijn voor investeringen in groen en natuur.
EENS
De uitstoot van stikstof moet significant zijn teruggedrongen in 2035, maar we willen af van de aanpak op basis van rekenmodellen. Als de grenswaarde in een natuurgebied is overschreden, krijgen activiteiten met de geringste stikstofuitstoot geen vergunning meer. Dit heeft een desastreus effect op gemeenschappen, agrarische bedrijven en mensenlevens in het landelijke gebied.
EENS
We stimuleren de toepassing van biobased grondstoffen – zoals hout en vezels – voor hoogwaardige toepassingen in onder meer de bouw en de chemie. Ook willen wij duurzaam hout en gerecyclede materialen in nieuwbouw stimuleren.
EENS
Kernenergie levert een onmisbare bijdrage aan een continue en CO2-vrije energievoorziening. We treffen voorbereidingen voor de bouw van ten minste twee nieuwe kerncentrales en verkennen daarnaast actief de mogelijkheden voor Small Modular Reactors (SMR’s). De overheid treft de nodige ruimtelijke reserveringen voor kerncentrales.
EENS
De grote druk op de woningmarkt is in belangrijke mate het gevolg van het jaarlijkse overschot in het migratiesaldo. Het is van wezenlijk belang om oog te houden voor de migratie die de samenleving aankan. De druk op de volkshuisvesting van buitenaf moet worden verminderd om te voorkomen dat de tekorten alleen maar groter worden. We stellen strikte eisen aan de arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, huisvesting (basisregistratie) van arbeidsmigranten en handhaven deze strikt. We bepleiten een betere regulering van de uitzendsector en een harde aanpak van malafide uitzendconstructies. We beperken de fiscale voordelen voor expats en andere werknemers die vanuit een ander land in Nederland komen werken. Uitzendbureaus mogen niet met werknemers concurreren op arbeidsvoorwaarden. We stimuleren dat het voor werkgevers, in het kader van goed werkgeverschap, mogelijk wordt om woningen te bouwen voor hun werknemers. P.19-20, P.24-25, en P.39. en in het concept verkiezingsprogramma werd het volgende vermeld: Bij bestaanszekerheid is het een overheidszaak om te bevorderen dat eerste levensbehoefte beschikbaar en betaalbaar zijn, en dus ook voor arbeidsmigranten en statushouders. Wij moeten af van malafide uitzendbureaus, slechte en soms schrijnende huisvestingssituaties voor arbeidsmigranten.
EENS
Er komt een gemeentelijke heffing om grondspeculatie tegen te gaan; de waardestijging van grond moet ten goede komen aan de gebiedsontwikkeling of sociale woningbouw. Daarnaast maken we het mogelijk om, na zorgvuldige afweging, verouderde terreinen te onteigenen van het huidige gebruik, zodat zij niet op basis van woekerprijzen van grondspeculanten hoeven te worden aangekocht. P.20. De financiële armslag van corporaties is verruimd door het afschaffen van de verhuurdersheffing. Om ervoor te zorgen dat woningcorporaties ook in de toekomst een duurzame financiële bedrijfsvoering houden, worden voor commerciële partijen bedoelde fiscale heffingen op termijn verlaagd of afgeschaft.
EENS
Voor mensen met een middeninkomen is het steeds lastiger om een betaalbare huurwoning te vinden. Wij vinden het van belang dat de huurprijsbescherming wordt versterkt en dat het gereguleerde deel van de huursector wordt uitgebreid, zodat de huren van honderdduizenden middenhuurwoningen effectief gereguleerd worden. We zorgen ervoor dat ontwikkelaars voldoende ruimte houden om te bouwen. Misbruik van het puntensysteem bij kamerverhuur, met astronomische huurprijzen tot gevolg, moet worden tegengegaan. Het wordt eenvoudiger om een lagere huur af te dwingen als de verhuurder zich niet aan het puntensysteem houdt. De huurconstructies voor een kamervergunning worden herzien en de mogelijkheid om gezamenlijke huurcontracten te sluiten die enkel bedoeld zijn om regels te omzeilen wordt geschrapt. Er komen betere mogelijkheden voor hospitaverhuur.
EENS
Het wordt eenvoudiger om leegstaande kantoren om te bouwen tot woningen. We stimuleren gemeenten om creatief en zorgvuldig om te gaan met ruimte door actief op zoek te gaan naar locaties voor het ‘inbreiden’ van nieuwe woningen en het ‘optoppen’ van bestaande woningen.
NEUTRAAL
EENS
Nieuw Sociaal Contract: Door slecht beleid, zoals de verhuurdersheffing (de enige belasting ter wereld, die enkel geldt voor betaalbare huurwoningen), zijn we in een diepe wooncrisis terecht gekomen, aldus het concept verkiezingsprogramma. De financiële armslag van corporaties is verruimd door het afschaffen van de verhuurdersheffing. Om ervoor te zorgen dat woningcorporaties ook in de toekomst een duurzame financiële bedrijfsvoering houden, worden voor commerciële partijen bedoelde fiscale heffingen op termijn verlaagd of afgeschaft.
ONEENS
NSC zegt hierover niks in het verkiezingsprogramma. Volgens de motie op 19 oktober 2023 is de partij voor het sterk terugbrengen van de verkoop van sociale huurwoningen: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2023Z17868&did=2023D43186
EENS
Zegt alleen Het verduurzamen van woningen is van belang om de energielasten van huishoudens te beperken en om de aarde goed achter te laten voor volgende generaties. De nationale opbrengst van de veiling van CO2-rechten voor de gebouwde omgeving (ETS2), die leidt tot een stijging van de energierekening van met gas verwarmde woningen, moeten met voorrang worden besteed aan de isolatie van huurwoningen.
EENS
Gemeenten die minder sociale huurwoningen hebben dan het landelijk gewenste gemiddelde worden gehouden aan een minimum van 30% sociale huur in hun nieuwbouwprogramma. Locaties die bestemd zijn voor sociale huurwoningen hebben altijd een sociale grondprijs. Dit is een vast percentage van de grondwaarde. Indien nodig worden er locatiegebonden subsidies verstrekt.
EENS
Steeds meer mensen krijgen door de sterk stijgende energieprijzen te maken met energiearmoede. De overheid moet bij een sterk stijgende energieprijs kunnen ingrijpen (prijsplafond) en inkomenssteun geven aan kwetsbare huishoudens. Veel mensen kunnen de verwarming simpelweg niet nóg lager zetten en veel simpele besparingsmaatregelen zijn in de praktijk al getroffen. We gaan energiearmoede tegen door gemeenten in staat te stellen om energiebesparende maatregelen te vergoeden.
EENS
We steunen de wijziging van de Huisvestingswet die gemeenten de ruimte geeft om een deel van de beschikbare huur- of koopwoningen toe te wijzen aan mensen met bepaalde beroepen (zoals verpleegkundigen of agenten) of met een sociale binding aan de gemeente.
EENS
Op pagina 25 van het verkiezingsprogramma valt dit te lezen: “We worden selectiever bij de acquisitie van nieuwe bedrijven die een groot beslag leggen op fysieke en milieuruimte (zoals de ‘distributiedozen’) en waarbij vacatures vooral bezet zullen worden door nieuwe groepen arbeidsmigranten. De toegevoegde waarde voor de brede Nederlandse welvaart moet dus een criterium worden in het vestigingsbeleid”. En verder op bladzijde 56 en 57 van het verkiezingsprogramma: “Bij de acquisitie en vestiging van nieuwe bedrijven zijn we kritisch over de toegevoegde waarde voor de reële economie; we wegen deze af tegen het ruimtebeslag, effecten op de leefomgeving, energie- en waterverbruik en het verwachte beroep op arbeidsmigranten. Grote nieuwe distributiecentra worden alleen nog toegestaan op een beperkt aantal locaties in Nederland”.