BBB: ONEENS
Afgelopen jaren is er veel focus geweest op stedelijk bouwen en er moet zowel bijgebouwd worden in de stad als in de dorpen. BBB pleit voor efficiënt bouwen op lege en beschikbare plekken binnen bestaande dorpen en steden. Bouwen aan randen van dorpen en steden is toegestaan. De BBB benadrukt het belang van natuurbeleid en het behoud en herstel van natuur. Jarenlang is er helaas gefocust op grootstedelijke gebieden en zo krijg je ongelijkheid. Ook de ‘zwakke’ regio’s moeten worden versterkt. We investeren in de verbinding tussen stad en platteland en in een duurzame toekomst. We willen dat Nederland een Volkshuis wordt, gericht op vertrouwen met gelijke kansen voor iedereen. Waar je als samenleving functioneert als een grote familie. Bij gemeenten ligt het primaat om te bepalen waar we bouwen. Pas als de gemeente onvoldoende realiseert komt provinciaal en rijksbeleid in stelling, bijvoorbeeld door inzet van provinciale en Rijks inspanningsplannen. We gaan in het binnenstedelijke gebied meer inzetten op bouwen in de hoogte. Met daarbij oog voor design en het omliggende landschap. Met hoogbouw creëren we ruimte voor meer groen in de stad en mogelijkheden de stad leefbaarder te maken.
BBB: EENS
BBB wil het bouwen van nieuwe woningen weer aantrekkelijk en beter betaalbaar maken. Een van de afwegingen die we daarbij maken is om de regelgeving voor nieuwe woningen, zoals het bouwbesluit en duurzaamheidseisen de komende jaren te bevriezen. Zo weten bouwers, ontwikkelaars én kopers waar zij aan toe zijn. We zetten extra in op verduurzaming van bestaande woningen door (financiële) stimulering maar zonder drang of dwang. P. 36. De Europese regelgeving biedt de mogelijkheid om redenen van groot openbaar belang aan te wijzen waardoor in afwijking van de milieuregelgeving, zoals stikstof, toch snel vergund kan worden. BBB wil daar gebruik van maken voor het grote belang van het wegwerken van de tekorten op de woningmarkt. De stikstof wet moet volledig op de schop waarbij behoud en herstel van de natuur centraal komt te staan. BBB wil dat we overstappen van Stikstofbeleid, naar Natuurbeleid. De lockdown vanwege de wurgende stikstofregels die Nederland zichzelf heeft opgelegd, van agrarische ondernemers, infrastructurele projecten (o.a. aanleg van wegen) en bouw, moet zo snel mogelijk worden beëindigd. Kortom, voor de woningmarkt wil de BBB, zolang de Stikstofwet er nog is, gebruik maken van Europese regelgeving die de mogelijkheid biedt om ‘redenen van groot openbaar belang aan te wijzen waardoor in afwijking van de milieuregelgeving, zoals stikstof, toch snel vergund kan worden.
BBB: EENS
BBB is voorstander van natuur inclusief bouwen en het gebruik van circulaire en plantaardig geproduceerde bouwmaterialen, denk aan hout, maar ook vlas, riet en ander bouwmateriaal dat uitermate geschikt is voor de bouw van duurzame, nieuwe woningen.
BBB: EENS
We investeren in onderzoek en innovatie op het gebied van duurzame energie. Denk aan nucleaire energie, waterstof, ammoniak, methanol en biogas. Tevens kunnen we ook denken aan middelgrote kerncentrales, getijdenstroom, waterkrachtcentrales, aardwarmte, en waterwarmte. Alle initiatieven die, eventueel met opstartsteun van publieke middelen, door privaat initiatief tot stand kunnen komen.
BBB: ONEENS
Het aantal arbeidsmigranten, expats, en buitenlandse studenten verdrukken Nederlandse woningzoekenden. Door de migratiedruk te beperken, komt de woningmarkt weer in balans. Al is dit niet eenvoudig. Reguliere burger woningen zijn niet bestemd voor tijdelijke arbeidsmigranten, maar zij worden het liefst nabij werk op werklocaties zoals bedrijventerreinen gehuisvest. Arbeidsmigranten verdienen goede huisvesting tegen een marktconforme prijs. De overheid zet zich in op heldere kaders en regelgeving over huisvesting en toezicht op huisvesting van arbeidsmigranten.
BBB: ONEENS
Ook sociale en middeldure huurwoningen moeten voor investeerders vanuit fiscaal en financieel perspectief interessant blijven. Nederland kan zich simpelweg niet permitteren dat dit kapitaal de sector de rug toe keert. Fiscale regelgeving voor investeerders in betaalbare huurwoningen gaan we daarom versoepelen. De aanpassing in de leegwaarderatio (box 3) wordt teruggedraaid.
BBB: NEUTRAAL
Het voorgenomen doortrekken van het Woningwaarderingsstelsel (WWS) voor middeldure huurwoningen (naar 187 punten) wordt voorlopig bevroren. We onderzoeken eerst of het verder reguleren van de markt niet betekent dat er minder geïnvesteerd gaat worden. Het blijft vanzelfsprekend wel doelstelling om van nieuwbouwprojecten circa 2/3 in het betaalbare segment te realiseren.
BBB: ONEENS
Op https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2023Z15124&did=2023D36657 valt te lezen dat ze tegen leegstandsbelasting zijn.
BBB: ONEENS
Volgens https://boerburgerbeweging.nl/standpunten/stemwijzer/ moet de hypotheekrenteaftrek weer gunstiger worden voor de burgers. Zo wordt ook voor jongeren en andere starters het kopen van een woning sneller mogelijk en aantrekkelijk. Ook wil de BBB dat de studieschuld, zoals eerder is beloofd bij het leenstelsel, niet meetelt bij de hypotheekaanvraag.
BBB: EENS
BBB zegt hierover niks in het verkiezingsprogramma. Wel staat op https://boerburgerbeweging.nl/standpunten/stemwijzer/ dat BBB vindt dat de regering de belasting voor woningcorporaties moet (verhuurdersheffing) afschaffen. Deze heffing leidt volgens BBB alleen maar tot hogere huren en particuliere verhuurders die de huur verhogen om de heffing te vermijden.
BBB: EENS
BBB zegt hierover niks in het verkiezingsprogramma. Volgens de motie op 19 oktober 2023 is de partij tegen het sterk terugbrengen van de verkoop van sociale huurwoningen: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2023Z17868&did=2023D43186
BBB: EENS
Er valt nog veel energiewinst te behalen met het isoleren van woningen. 1.5 mln woningen kennen nog een energielabel E, F of G. De laagste inkomens hebben het meeste last van de hoge energieprijzen en mensen met lage inkomens wonen vaak in sociale huurwoningen. Daarom zetten we samen met de corporatiesector en overige eigenaren van sociale huurwoningen in, op een versnelling van de verduurzaming van sociale huurwoningen.
BBB: EENS
De corporatiesector is lange tijd in staat gebleken om 30.000 woningen te bouwen. Mede door het landelijke beleid is dit echter teruggezakt naar ongeveer 15.000 woningen per jaar. Door de sector te ondersteunen, gaan we zo snel mogelijk weer terug naar de realisatie van 30.000 sociale huurwoningen per jaar. BBB heeft een doelstelling om van nieuwbouwprojecten circa 2/3 in het betaalbare segment te realiseren.
BBB: EENS
We zetten extra in op verduurzaming van bestaande woningen door (financiële) stimulering maar zonder drang of dwang. P. 36. De laagste inkomens hebben het meeste last van de hoge energieprijzen en mensen met lage inkomens wonen vaak in sociale huurwoningen. Daarom zetten we samen met de corporatiesector en overige eigenaren van sociale huurwoningen in, op een versnelling van de verduurzaming van sociale huurwoningen. P. 38. We willen burgers en ondernemers actief betrekken bij de verduurzaming. Dit kan bijvoorbeeld door het oprichten van lokale energiecoöperaties, waar burgers gezamenlijk investeren in duurzame warmte en koude projecten, zon op dak initiatieven, buurtbatterij etc.
BBB: EENS
We geven bij het toewijzen van huurwoningen voorrang aan mensen met lokale binding, urgentie of aan hen die een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid. P.36. Lokale jongeren en andere lokaal gebonden woningzoekenden, voorrang geven bij de toewijzing van sociale huur en de verkoop van nieuwbouwprojecten. P. 40. Nieuwkomers in ons land, zoals statushouders, krijgen geen voorrang meer op woningen.
BBB: EENS
In het verkiezingsprogramma van de BBB staat dit op bladzijde 98 en 99: “Er zal onderzoek worden gedaan naar de toekomstige ondergrondse bouw van distributiecentra en datacenters en groei zal afgestemd worden op de Nederlandse behoefte”. “We zullen onze inspanningen verhogen om onze kenmerkende landschappen te beschermen tegen de ‘verdozing’ van ons landschap. We zorgen bijvoorbeeld dat data- en distributiecentra opgaan in het landschap”. Caroline vertelt dat zij vindt dat ons landschap eraan gaat met de verdozing en verrommeling door onder meer de bouw van gigantische blokkendozen zoals datacenters en distributiecentra, zie hiervoor: https://boerburgerbeweging.nl/nieuws/ons-landschap-gaat-eraan-met-de-verdozing-en-verrommeling/.